Grana Padano is een halfvette kaas met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
Hij werd bijna 1000 jaar geleden gemaakt door de cisterciënzers van de abdij van Chiaravalle, die gerijpte kaas gebruikten om de overtollige melk te conserveren.
Grana Padano is afgeleid van gedeeltelijk afgeroomde koemelk uit de Grana-regio, gelegen in de Po-vallei (noord-Italië).
De melkkoeien en het groene voer dat gebruikt wordt om hen te voeden, moeten afkomstig zijn uit het productiegebied van Grana Padano.
Het afromen van de melk gebeurt op natuurlijke wijze, door de room door de zwaartekracht te laten stijgen terwijl de rauwe melk rust.
Alleen de kazen die voldoen aan de voorschriften van het Consortium, zoals gespecificeerd in de specificatieregels en die minimaal 9 maanden gerijpt zijn, worden met het brandmerk Grana Padano gemarkeerd.
De productie van Grana Padano vertegenwoordigt ongeveer 22% van de Italiaanse melkproductie en ongeveer 40% van de productie in zijn gebieden.